ابتکارسازان صنعت

مشهد، بین سنایی 11 و 13، ساختمان خورشید، واحد 4

05138434297

همه روزه به جز ایام تعطیل: 9 الی 20

ebssb.co@gmail.com

EbtekarSazan on Social Media@

Telegram
WhatsApp
تابلوی توزیع هوشمند

نگاهی اجمالی بر نصب تابلوی هوشمند

در این مقاله تلاش می‌کنیم تا نگاهی جامع ولی اجمالی بر چگونگی مونتاژ تابلوی برق هوشمند (KNX) داشته باشیم.

واضح است عنوان تابلوی هوشمند یک عنوان عمومی از تابلوی توزیع برق پروژه اعم از تجهیزات سنتی و هوشمند است. قطعات و دیوایس‌های هوشمند می‌تواند از برندها و پروتکل‌های مختلف باشد، بهرصورت در مثال ما این تجهیزات متناسب با پروتکل KNX انتخاب شده است.

بطور کلی عرض تابلوها در پروژه‌ها در ایران 40 تا 60 سانتی‌متر انتخاب می‌شود (متناسب با مکان و جانمایی نصب) و کاملا اختیاری است. ممکن است فریم تابلوی شما بر اساس استاندارد اروپایی و عرض کمتری باشد (این موضوع اهمیت چندانی در کلیت بحث ندارد).

بهتر است برای زیبایی و یکدست سازی ظاهر پروژه، فریم را به سه طبقه دسته‌بندی کنیم:

  • فیوزهای توزیع
  • قطعات هوشمند
  • ترمینال‌ها

همانطور که در بالا هم اشاره شد ممکن است به دلیل عرض فریم یک طبقه نیز بصورت ترکیبی از قطعات باشد، این موضوع کاملا انتخابی و سلیقه‌ای است.

طبقه اول، فیوزهای توزیع:

در این طبقه ممکن است با سه دسته فیوز مواجه شویم، فیوز برق ورودی، فیوزهایی که اساسا در مسیر برق هوشمند قرار ندارند و دسته آخر فیوزهایی که به‌عنوان ورودی تجهیزات هوشمند ما هستند. به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید برای یک اتاق (زون اتاق‌ها) مسیر پریزها، روشنایی اتاق مستر جز مسیر هوشمند نبوده و فقط مسیر روشنایی اصلی اتاق هوشمند است در این صورت برای این زون سه عدد فیوز قرار داده خواهد شد:

  • فیوز 16 آمپر برای پریزها
  • فیوز 10 آمپر برای روشنایی مستر
  • فیوز 10 آمپر برای روشنایی هوشمند

توصیه می‌شود خروجی این سه فیوز در تابلو با سه رنگ مختلف سیم‌کشی شود، برای مثال مشکی 2.5 برای فیوز 16آمپر، زرد 1.5 برای روشنایی غیر هوشمند و قهوه‌ای 1.5 برای خروجی روشنایی هوشمند تا دیوایس و قرمز 1.5 برای خروجی دیوایس تا ترمینال خروجی.

در مثال فوق خروجی فیوزهای غیر هوشمند مستقیم به ترمینال‌های خروجی رفته در حالیکه خروجی فیوز/ ها هوشمند به عنوان ورودی تجهیزات آن قرار می‌گیرد و خروجی تجهیزات هوشمند به ترمینال‌های خروجی می‌رود، این موضوع نشان می‌دهد در یک پروژه هوشمند تنها یک تابلو نصب می‌شود که توزیع تجهیزات هوشمند و غیر هوشمند را بر عهده دارد.

طبقه دوم، تجهیزات هوشمند:

در این مثال چند تجهیز هوشمند از پروتکل KNX نظیر پاور، عملگر سوئیچ و عملگر دیمر در نظر گرفته شده است که پشت سر هم قرار گرفته و به همین صورت با کابل KNX به یکدیگر از طریق پورت و سوکت KNX به یکدیگر متصل شده‌اند.

چنانچه در توضیحات فوق گفته شد برای این طبقه نیز مثال نوشته شده در طبقه اول را ادامه می‌دهیم.

فرض کنیم اتاق اول (زون اتاق) دارای سه پل روشنایی اصلی است که قرار است هوشمند شود لذا سه کانال اول سوئیچ به این سه خط تعلق می‌گیرد که به شرح زیر سیم‌بندی می‌شود:

خرجی قهوه‌ای رنگ فیوز 10 آمپر بر عنوان ورودی سه کانال اول سوئیچ در نظر گرفته می‌شود (بعد از ورود به کانال اول به کانال دوم و از آنجا به کانال سوم پل زده می‌شود) و خروجی سه کانال با رنگ قرمز 1.5 به ترمینال‌ها می رود.

بدیهی است ورودی‌های دیگر سوئیچ بنا به ترسیم پروژه از خروجی/ ها فیوز/ های دیگر تغذیه خواهد شد.

طبقه سوم/ ترمینال‌ها:

این ردیف به عنوان نقطه اتصال تابلو با سیم‌کشی‌های ساختمان است که براساس شماره سیم در نقشه تاسیسات الکتریکی و براساس شماره خطوط متصل می‌گردد.

در این مقاله تلاش شد تا بصورت کلی به موارد مونتاژ یک تابلوی هوشمند پرداخته شود. این مقاله به خودی خود نمی‌تواند به عنوان مرجع آموزشی در نظر گرفته شود.

موضوع فوق بصورت جامع‌تر به عنوان یک سرفصل از دوره ساختمان هوشمند بوده و کارآموزان این دوره به آن می‌پردازند.